Ügyfélszolgálat: +36703288811 (Hétköznapokon 09:00-tól 15:00-ig).    |     A szállítás 16.000 Ft felett INGYENES! 

Nem találtad meg a megfelelő óraszíjat? Írj az info@oraszij.hu -ra vagy az élő chat-en!

Blog

Nézd meg, hogyan tudod kicserélni az óraszíjadat egyszerűen!

2022.10.07 13:33
Nézd meg, hogyan tudod kicserélni az óraszíjadat egyszerűen!

Ahhoz, hogy variálni tudd a bőrszíjakat, NATO szíjakat az órádon, ki is kell őket cserélni. Na de hogyan? Az óraszíj csere rendkívül egyszerű, legfeljebb néhány percet vesz igénybe. Miután egyszer ráérzel, legközelebb másodpercek alatt menni fog. 

Készítettünk egy videót, mely 7 percben minden kérdésre választ kell adjon.

Amennyiben nincs lehetőséged megnézni, akkor lássuk írásban is.

1. Méret

Első lépésben érdemes megállapítanod, milyen széles óraszíjra van szükséged. Erre segítségedre lehet az általunk készített, nyomtatott óraszíj méretezési segédlet. Nem muszáj kinyomtatnod, használhatsz vonalzót vagy tolómérőt is a szíj szélességének vagy a tokfülek közötti távolság méréséhez, lényégében ugyanazt a méretet kapod. A legnépszerűbb óraszíj méretek a 18 mm, 20 mm és 22 mm. De ritkább esetben előfordulhatnak páratlan számra végződő méretek is, mint a 19 mm-es, melyhez szintén tartunk kínálatot, csak kisebb szortimentben. 

Méret szerint itt fogsz tudni szétnézni a szíjak között.

2. A régi óraszíj eltávolítása

Fontos, hogy normál vagy fúrt tokfüles órával van-e dolgod. A fúrt tokfüles órák lényege az, hogy sokkal pontosabban tudod kivenni az óraszíjat tartó stiftet. A furat megvezeti az óraszíj szerelő szerszám tűszerű fejét, ezért kisebb eséllyel karcolod meg az óratokot. A normál tokfüles óráknál a szíjat érdemes kézzel kicsit összenyomni, és az óraszíj mellett becsúsztatni a szíjszerelő szerszám villás végét. 

Az óraszíjat rugós stift tartja a helyén. Úgy van kialakítva a végeken, hogy a vállakba a szerelőszerszám feje be tudjon akadni. Ha beakadt, akkor próbáld a rugós stiftet összenyomni és elmozdítani a szíjat a helyéről. Ha sikerült, akkor az ujjaddal told ki a rugós stifteket a szíjból és helyezd át az újba. 

3. Óraszíj felszerelése

Normál rugós stiftek esetén

Helyezd az óraszíj egyik sarkát a tokfülbe úgy, hogy a stift megtalálja a számára kiképzett furatot. Majd közelítsd az óraszíj másik sarkát a a tokfül felé, és mielőtt eléri, a szerelőszerszám villás részével nyomd össze a stiftet, így összenyomott állapotban becsúsztathatod a helyére.

Hirsch gyorskioldós óraszíj felszerelése

Kínálatunkban a Hirsch szíjak mindegyike szerszám nélkül cserélhető, mivel a szíj belső oldalán a rugós stiftek rendelkeznek egy kis pöcökkel, melyet a körömmel eltolva másodpercek alatt lehet helyre pattintani őket. Ez hosszútávon is rendkívül kényelmes megoldás azoknak, akik több szíjat szeretnének rotálni a szeretett karórájukon.

4. Csatvég csere

A komolyabb óragyártók márkajelzéssel ellátott csatvéggel látják el az óraszíjakat. Érdemes megtartani a gyári csatvéget, mert tökéletesen harmonizálnak az óra dizájnával. A csatvég cseréje nagyon hasonlóan zajlik a fúrt tokfüles órákról való szíj cseréjével. A csatvégen található furatva told bele a szíjszerelő szerszám egyenes végét, és innen eltávolíthatóvá válik a csat a szíjtól.